Wat is permacultuur?

5. SysteemArchitect en Eetbaar Park-teamlid Rutger Spoelstra maakte een tijdje terug een boekje over permacultuur. Met mooie tekeningen illustreert hij op aantrekkelijke en simpele wijze wat permacultuur is. In onderstaande slideshow zie je de tekeningen en ook wat van Rutgers foto’s.

Kijk voor meer informatie over het werk van Rutger op www.RutgerSpoelstra.nl.

Moestuinman Max de Corte uit Rotterdam legt permacultuur in dit filmpje als volgt uit:

“‘Permacultuur’ staat voor permanente cultuur. Het is ontstaan in de jaren 70 in Australie toen het steeds duidelijke werd dat fossiele brandstoffen eindig zijn, terwijl we er wel volledig van afhankelijk zijn, ook binnen ons voedselsysteem. Het voedselsysteem put daarnaast de bodem uit en is erg gevoelig voor plagen en extreme weersinvloeden.

Twee biologen, David Holmgren en Bill Mollison, dachten: dit kan vast anders. Zij zijn in de bossen van Australie gaan kijken omdat dat systemen zijn die zich al eeuwen hebben bewezen. De vraag was: Wat kunnen we daarvan leren?

Door te kijken naar de natuur en te leren wat daar goed werkt, dachten ze dat als we deze principes toepassen op menselijke systemen dan kunnen we die ook verduurzamen.

Die toepassing is vervolgens gestoeld in een ethiek: goed voor de aarde, goed voor de mens en eerlijk delen.

Het begint met observeren: kijken wat er al is, in kaart brengen wat de omgevingsfactoren zijn, kijken wat je wilt, bepalen wat je budget is. Dat alles bepaalt hoe je ontwerp eruit gaat zien. Je begint dus niet op 0 met een blanco vel, maar je werkt met de natuur en de context mee en op basis daarvan maak je je ontwerp. Het ene permacultuur-ontwerp is daarom altijd per definitie anders dan een ander permacultuur-ontwerp.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s