Ondertussen op Madestein…

Heel vaak berichten we er niet over, maar nu toch echt een berichtje over de derde én oudste tuin van Stichting Eetbaar Park, Proeftuin Madestein! Deze oudste permacultuur-tuin van Den Haag ligt op het terrein van Stadsboerderij Pluk! Den Haag in Loosduinen.  

Tuinman Eelke aan het woord:

DSC_1796Lekker warme lente dit jaar, maar het begon allemaal wel erg droog. Toch staat de tuin er erg mooi bij :-) De winterpostelein heeft de bodem de hele winter beschermd en staat nu lekker te bloeien, dat wordt komende winter vast weer een prachtige groene bodembedekking.

Verder maken we dit jaar ook weer gebruik van de kas: de tomaten, komkommers, pepertjes en zelfs kouseband staan thuis lekker voor het raam te wachten tot ze klaar zijn om de kas in te duiken. Intussen staat de kas vol met jonge plantjes die we opkweken voor in de tuin.

De pompoenentoren van autobanden hebben we afgeschaft. Pompoen doet het toch beter op de composthoop. De autobanden liggen nu aan de rand van de tuin en doen dienst als afscheiding tussen het gras en de tuin. En in de banden zitten aardappels! Door telkens wanneer de plant hoog genoeg is een nieuwe band erop te stapelen hopen we hier een flinke opbrengst uit te krijgen. Zo’n permacultuurtrucje die we altijd al eens wilden uitproberen.

Afgelopen winter hebben we de rabarber gescheurd en verplaatst naar de rand achter de meidoornhaag. Dit donkere hoekje bleek toch niet erg succesvol voor andere groenten, maar…. nu Cora de haag heeft gesnoeid staan ze toch ook weer lekker in het zonnetje :-D Ach, is ook weer beter voor de opbrengst. Zetten we er nog wat lekker groente omheen.

Verder zijn er veel uitlopers van de aardbeien langs de randen van de bedden geplaatst. We hopen hiermee de grond wat beter vast te houden, minder boterbloemen te krijgen en natuurlijk, lekker aardbeitjes te kunnen smikkelen.

DSC_1793Verder hebben de bessenstruiken net als wij heerlijk genoten van de lentezon, ze zitten al vol besjes en we hopen hier weer lekker van te oogsten. Dit in tegenstelling tot de appels en peren. Na een prachtige periode van mooie bloesem hebben de rupsen wederom flink huisgehouden. Misschien waren deze wat te vroeg uit hun eitjes gekropen? Voordat de vogeltjes ze op konden eten? Gelukkig hebben we hier wel ervaring mee, de boompjes overleven het wel, maar helaas weer weinig vruchten.

Naast het zaaien en planten werken we ook aan groot onderhoud. Het gras had zich vanuit de buitenrand weer flink de tuin in gebaand (foto), dat hebben we weer flink teruggedrongen. Het afgesneden gras had nog geen zaden, dat hebben we dus teruggelegd. De wortels zijn pompoenenvoer, op de composthoop dus :-). Dat gaf weer een boel ruimte voor de boompjes. Ook ontdekten we een heel mooi plekje om uit te rusten. (foto)

We proberen in het algemeen op vrijdagen en/ of zaterdagen in de tuin te zijn, maar dit is niet altijd even regelmatig. Wel zijn we altijd erg blij met helpende handen. Wil je niet voor niets komen, bel me dan even wanneer je wilt kijken of helpen op 0647122519

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s