Een dagje Proeftuin Madestein

Permacultuur-tuinen zijn voor de niet ingewijde soms best een uitdaging. De meeste mensen verwachten een moestuin met rechte of iets minder rechte rijtjes eenjarige groenten en hier en daar een bessenstruik of fruitboom. Als je allerlei in de permacultuur gebruikte eetbare planten niet kent, zie je het als snel als onkruid.

Onze oudste permacultuur-tuin, Proeftuin Madestein, lijkt op het eerste gezicht een behoorlijke wildernis. Vanmiddag gaven Cora en Eelke er een rondleiding aan de mensen die hadden gereageerd op onze vacature en aan wat mensen van onze andere tuinen. Ze legden uit hoe zij ‘hun’ tuin zien, hoe ze observeren wat er zonder hun inmenging gebeurt en hoe ze dat productiever proberen te maken. De metafoor van het dansen viel: je moet met de natuur samenweken zoals je als vrouw je laat leiden door een man tijdens het dansen, er tegenin gaan of de controle proberen te behouden heeft geen zin – pas als je dat los laat gaat het stromen.

Met deze ogen kijken naar Proeftuin Madestein geeft een heel ander beeld. De winterpostelein die nu al overal opkomt omdat de plant zich eerder zelf uitzaaide. De weelderige Oost-Indische kers overal, Het onkruid rond de bessen dat ervoor zorgt dat de vogels er weg blijven en je oogst hebt. De bodem zie duidelijk jarenlang goed verzorgd is en ook voor prachtige eenjarigen zorgt.

Natuurlijk blijft de tuin veel tijd vragen, tijd die Eelke en Cora niet altijd hebben. Sommige stukken van de tuin zijn daarom echt wat te wild. Maar, op zich doet dat niemand kwaad – blije insecten en een gezonde bodem zijn ook een mooi resultaat. En als je het bed weer wilt gebruiken, maak je gewoon een stukje vrij.

Dank Eelke & Cora voor al jullie jaren van zorg voor Proeftuin Madestein, we gaan proberen dit pareltje voor mens en natuur even betrokken, gepassioneerd en ontspannen als jullie te blijven beheren!

Door: Rachelle Eerhart, coordinator Stichting Eetbaar Park Den Haag

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s