25 & 26/10: Rocket Stove (her)Bouwen

juured-rocket-stoveIedereen die in de winter weleens een activiteit in ons paviljoen heeft bijgewoond weet dat het best lastig is om het daar goed warm te krijgen. Gelukkig is er in den lande in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het bouwen van rocket stoves en dus is het de hoogste tijd om met deze nieuwe inzichten die van ons te gaan verbeteren!

Hans van der Heijden heeft zich de laatste jaren beziggehouden met de bouw van de Aardehuis in Olst en is daar betrokken geweest bij de bouw van een aantal rocket stoves.

De rocketstove in het paviljoen in het Zuiderpark is na intensief gebruik van de laatste jaren toe aan een grondige makeover. Hans komt het laatste weekend van oktober naar Den Haag en geeft een workshop waarbij de oude rocketstove gedeeltelijk zal worden ontmanteld. Daarna zal de kachel worden voorzien van een gesloten verbrandingsruimte.

Interessant bij deze workshop is dat je in de gelegenheid zult zijn om het inwendige van een rocket stove te zien nadat hij een aantal jaren in gebruik is geweest, Verder kijken wat de mogelijkheden zijn om het rendement van de kachel te optimaliseren.

Tijdens de workshop zullen we kennismaken met het werken met vuurvaste steen in de kern van de kachel. De buitenmantel zal worden opgebouwd uit hergebruikte stenen en leemmortel. Er worden een paar aanpassingen aan de rookgasafvoer gemaakt en uiteindelijk wordt de kachel voorzien van een op maat gemaakt stalen front met deur(tje).

Alle benodigde gereedschappen en materialen zijn aanwezig.

Praktische gegevens

  • Datum & tijd: Zaterdag 25 en Zondag 26 oktober – 10:00 tot 18:00
  • Locatie: Eetbaar Park Zuiderpark, ingang via de poort achter de Esso aan de Vreeswijkstraat in Den Haag
  • Kosten: 150 euro incl. heerlijke maaltijden & eventuele overnachting
  • Aanmelden & meer info: via info [a] eetbaar-park.nl
  • Doelgroep: mensen met interesse in duurzaam bouwen die willen leren hoe je een rocket stove bouwt om het wellicht later op een andere plek zelf te doen.
  • Er kunnen maar een beperkt aantal mensen deelnemen aan de workshop, maximaal vijf. Laat het dus snel weten als je erbij wilt zijn!

We vinden het belangrijk om te melden dat de bijdrage van deelnemers aan deze workshop rechtstreeks voor de materialen van de rocket stove worden gebruikt. Het bestuur van Stichting Eetbaar Park is verheugd dat Hans van der Heijden heeft aangeboden ons te helpen met het herbouwen van de kachel, zodat onze vrijwilligers en cursisten deze winter een behaaglijker verblijf in ons prachtige paviljoen zullen hebben!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s