Eetbaar Fort?

niet plukkenDoor Menno Swaak van Permacultuurcentrum Den Haag die veel van zijn activiteiten op Eetbaar Park Zuiderpark organiseert.

Verandert Eetbaar Park geleidelijk in een ‘eetbaar fort’? Eetbaar Park, de permacultuurtuin in het Zuiderpark waar de meeste van onze activiteiten plaatsvinden, bestaat 5 jaar. En dit jaar niet voor her eerst, maar het verschijnsel lijkt wat toe te nemen: telkens verdwijnt er iets van de oogst voordat medewerkers en vrijwilligers de kans krijgen het te oogsten. Het is dan vaak nog (lang) niet rijp of volgroeid.

Al maanden zijn de Eetbaarparkers aan het kijken hoe op een vriendelijke doch effectieve manier dat ongewenste wildoogsten ingeperkt kan worden. Observatie van het hoe en waarom, levert soms een ietwat onthutsend beeld op: Een vader met zoontje, die iets terug wilde voor zijn belastinggeld, een man die groot blad bij elkaar oogst aan bessen en bramen, net voor de neus van de drie groepen buitenschool opgevangen kinderen, die kwamen oogsten om er iets mee te bereiden….

Niet dat we niet willen delen. Delen is een ethisch principe van permacultuur, eerlijk delen dan. De oogst aan groente en fruit op Eetbaar Park is maar een klein deel van wat we te bieden hebben. Kennis, inzicht, ervaring, voorbeelden, enthousiasme, betrokkenheid zijn het belangrijkst. De vruchten en groenten zijn daarbij de kers op de taart.

Hoe voorkom of beperk je nu dat je tuin leeggehaald wordt. We hebben daar uitgebreid naar gekeken en ook hand in eigen boezem gestoken. Zo hebben we beseft dat de tuin er niet verwaarloosd bij moet staan. Het moet duidelijk zijn dat het een educatieve tuin is. Een omheining moet aangeven dat het niet een ‘open’ tuin is. We willen het misverstand de wereld uit helpen dat ‘eetbaar’ gratis betekent.

Gaan we dus hekken, gaas, heggen, poortjes, walletjes aanleggen, gebod- en verbodsborden plaatsen? Ja in de mate dat nodig is. Het moet niet helemaal een fort worden. Als het maar duidelijk is wat en waar de grenzen zijn. Met vriendelijke bordjes en uitleg.En niet alle hekken en heggetjes zijn er tegen de lucratief plukkende mens. Ook konijnen en vogels willen we enigermate buiten de productiebedden houden. Dus het volgende jaar een rijke oogst voor eigen en educatief gebruik? Hopelijk en mogelijk. De programma- en tuinwerk-activiteiten zijn daar ook op gericht.

Hoor het hele verhaal uit de eerste hand op de rondleidingen of duik er dieper in op de nieuwe permacultuur ontwerpcursus.

Kijk voor al Menno’s activiteiten op Eetbaar Park Zuiderpark op de website van Permacultuurcentrum Den Haag. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s