Metamorfose Eetbaar Park I

De metamorfose die onze 5 jaar oude permacultuurtuin in het Zuiderpark nu ondergaat is een gevolg van verschillende wensen van het tuinteam en ook van waar de tuin zelf naar toe wil dan wel aan toe is.

Nieuwe inzichten op basis van opgedane ervaring en gegroeide kennis en inzicht hebben een iets andere aanpak opgeleverd. Zo is er een duidelijke tweedeling tussen waar de eenjarige groenten en waar de meerjarige en vaste eetbare planten komen te staan. Een ander verschil in aanpak is de keuze voor een meer open tuin en een goed begaanbaar breed pad door de tuin.

Er is gekozen voor meer rust- en verblijfsplekken in de tuin, zoals een grasveldje met een bank er om heen en een plek met boomstammetjes om op te zitten. Een hek van gaas, muurtjes en struiken wordt aangelegd en moet de tuin gaan beschermen tegen ongenode gasten, die komen oogsten, zoals de konijnen.

Als uit onderzoek blijkt dat het mogelijk is, komt er meer water in de tuin en daarmee plek voor eetbare oever-, moeras- en waterplanten. Het onderhoud van de bedden die voor productie zijn bedoeld gaan we veel rigoureuzer aanpakken.

Op dit moment (medio november) ligt de tuin behoorlijk overhoop. Stapels tegels en stenen, hopen aarde, wachtcomposthopen laten zien dat er veel activiteit is. In het vroege voorjaar zal pas goed zichtbaar worden waar het naar toe gaat.

Maar ook op dit moment is een bezoek aan de tuin de moeite waard. Hoe later in de herfst hoe meer er van de structuur zichtbaar wordt.

Wil je de tuin een keer bezichtigen? De tuin is dagelijks geopend, entree via de poort achter het Esso-station aan de Vreeswijkstraat 60 te Den Haag (plattegrond). Wil je meer leren over Permacultuur of meehelpen met tuinieren? Kom dan langs op de tuindagen of schrijf je in voor een rondleiding.

Tuindagen
Vrijwilligers, mensen die hun tuin-vaardigheden willen onderhouden of verbeteren, kunnen terecht op de volgende tuinen (in vakantietijd mogelijk onderbrekingen):

Eetbaar Park I (Zuiderpark): elke vrijdag 13.00-17.00 uur. Zie ook Tuindagen – meewerken en leren
Eetbaar Park II (Nut & Genoegen): elke maandagmiddag 13.00-16.00 uur & donderdag 10.00-16.00 uur (minder tuindagen in november)
Eetbaar Park Madestein: tijdelijk geen vaste tuindag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s