19/6/’16 Rondleidingen Eetbaar Park I, II en Madestein

zondag 19 juni

Rondleidingen door Eetbaar Park I (Zuiderpark), Eetbaar Park II (ATV Nut en Genoegen) en Madestein, waarin aan de hand van enkele permacultuur ontwerpprincipes getoond wordt hoe elke tuin is opgezet als een duurzame tuin, die kan gaan voorzien in voedsel, energie en grondstoffen.
Fiets mee of ga met eigen vervoer van de ene naar de andere tuin.

De ene tuin is in de boeiende fase waarin wordt overgeschakeld naar vooral productie van meerjarige groenten en fruit en minder eenjarige, de andere tuin heeft al een zeker evenwicht bereikt. In deze tijd van het jaar is goed te zien wat de structuur van de tuinen is. De uitleg bij de rondleiding houdt rekening met zowel de beginnende als de meer ervaren (moes)tuinier, die over wil gaan naar een tuin waarin meer plaats is voor natuur en een natuurlijk evenwicht.

De middag begint op Eetbaar Park I  (Zuiderpark) waar in het paviljoen uitleg wordt gegeven door Menno Swaak gevolgd door een rondleiding door de tuin aldaar.
Daarna gaan we naar Eetbaar Park II (ATV Nut en Genoegen), dat op een afstand van circa 1500 meter ligt en per eigen vervoer (fiets of auto) gedaan kan worden.
We fietsen/rijden weer circa 3500 meter verder en bezoeken de Proeftuin Madestein en krijgen wat uitleg over deze tuin en een wandeling over het naast gelegen Pluk!, een voor de regio uniek Permacultuur project.

Verbindend thema bij deze rondleiding is ‘Productiviteit en natuurlijk evenwicht
Hoe komen we tot productieve ecosystemen waarin we de potentie van de natuur maximaal inzetten?
Belangrijk onderscheid wordt daarbij gemaakt voor die delen van de tuin waarin we onze ‘normale’ groenten (bijna allemaal pioniersplanten, één- of tweejarigen) verbouwen en het deel voor vaste, eetbare planten.

Eetbaar Park
Citaat uit de website van de stichting:
“Eetbaar Park creëert plekken waar mensen concrete en praktische voorbeelden krijgen van een duurzame samenleving waarin de mens wordt gezien als onderdeel van de natuur. Bij Eetbaar Park leer je anders nadenken over en omgaan met thema’s als voeding, energie, (minerale) grondstoffen en ‘afval’. Hierbij is kringloop- en systeemdenken een belangrijk middel en is het creëren van een plezierige en veerkrachtige lokale gemeenschap waarin je dit alles samen doet een belangrijk doel.

Foto van het eerste jaar van Eetbaar Park

Het eerste jaar van Eetbaar Park

Daarnaast is Eetbaar Park een proeftuin om kennis over methoden en technieken binnen de kernthema’s te verbreden en verdiepen. Deelnemers aan de activiteiten leren van elkaar en van experts. De nieuwe kennis vindt haar weg naar workshops, advies en informatie voor het brede publiek. Hierbij staan de overkoepelende principes van voedselkwaliteit, voedselzekerheid en voedselautonomie centraal. Op deze manier wil Eetbaar Park mensen inspireren met kleine stappen de grootse transitie naar een duurzame samenleving in gang te zetten.

Bij alle activiteiten van Eetbaar Park staan de ethische principes van de permacultuur centraal: ‘Zorg voor de Aarde, Zorg voor de Mens, Eerlijk Delen’.”

Permacultuur en Voedselbossen
Als één van de mehoden om voor ons voedsel, energie en grondstoffen te zorgen, is Permacultuur mogelijk de meest natuurlijke en duurzaamste. In onze wereld waarin het steeds duidelijker wordt dat we aan de grenzen van wat de Aarde kan dragen zijn gekomen, is het zeer de moeite waard om de mogeijkheden die Permacultuur biedt -ook in de praktijk- te onderzoeken. Niet in de laatste plaats omdat het recht doet aan de natuur en zorgt voor een groeiende vruchtbaarheid van de bodem. En dat is toch de basis van ons bestaan.
Alle drie de tuinen zijn aan het uitgroeien naar wat tegenwoordig vaak Voedselbossen genoemd wordt. Voedselbosrand-tuinen zouden een betere aanduiding zijn.
Bosranden en open plekken in het bos zijn de meest productieve delen van een bos met de meeste biodiversiteit. En een bos is meestal een zeer stabiel ecosysteem. In een voedselbos zijn beide kwaliteiten bijeengebracht.

Tuindagen.
Vrijwilligers, mensen die hun tuin-vaardigheden willen onderhouden of verbeteren, kunnen terecht op de volgende tuinen (in vakantietijd mogelijk onderbrekingen):

– Eetbaar Park I (Zuiderpark): elke maandag van 9 – 12 uur & vrijdag 13.30 – 17.00 uur.
Zie ook Tuindagen – meewerken en leren

– Eetbaar Park II (Nut & Genoegen): elke maandagmiddag 13.00 – 16.00 uur & donderdag 10.00 – 16.00 uur.

– Eetbaar Park Madestein: dinsdag 14 – 17 uur & vrijdag 9.30 – 12 uur.

 

Rondleidingen met uitleg door Menno Swaak e.a.

zondag 19 juni 2016,  13.00-16.30 uur, vrijwillige bijdrage welkom.

Organisatie:
Permacultuurcentrum Den Haag i.s.m. Stichting Eetbaar Park
070-3569978 / 06-26130464
www.permacultuur.nu

Locaties:
Eetbaar Park I (Zuiderpark)
Ingang poortje achter benzinestation Vreeswijksstraat. Indien op slot bel 06-26130464.
Klik voor routebeschrijving 
Eetbaar Park II ATV Nut en Genoegen
Meppelweg  882, 2544 BW Den Haag, dicht bij kruising met Dedemsvaartweg.
Eetbaar Park II ligt links van het parkeerterrein
Zie voor adres en route: nutengenoegen
Proeftuin Madestein:
Loosduinse Hoofdstraat naast 1184, 2552 AV Den Haag. Ingang; sla op het Daan van Dijkpad (voor Pluk!) rechtsaf het bruggetje over en ga dan meteen bij het schuurtje links het hek door. Proeftuin Madestein ligt achter de volkstuinen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s