Enten van fruit- en notengewassen en vermeerderen kleinfruit

zondag 26 maart

workshop met Taco Blom

Enten, stekken, afleggen en snoeien. Als je fruit uit je tuin wilt zijn er talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat? Fruitgewassen tot productiviteit brengen vraagt kennis, inzicht en ervaring. De juiste rassen, de juiste onderstam, de juiste plaatsing, het juiste onderhoud en verzorging! Snoeien, leifruit, enten enz Theorie en praktijk: je maakt je eigen ent om mee te nemen.

Enten
Dat wordt toegepast om de eigenschappen (bv. smaak, oogsttijd, bewaarbaarheid) van een boom te behouden. In deze workshop wordt dieper ingegaan op het hoe en waarom, wanneer wel en wanneer hoef je niet te enten. Ook hoe je het beste kunt enten komt aan bod. Je leert enten, zowel in theorie als in de praktijk, want je gaat naar huis met een eigen appel-, peren- of indien beschikbaar een tamme kastanje- of mispel-ent. Een en ander afhankelijk van beschikbaarheid.

Zou je appelpitten gebruiken om je boom te kweken, dan weet je niet wat voor een appel je krijgt: groot, klein, zoet, zuur.

Door een takje te nemen van eenboom waar je de kwaliteit van waardeert en die te enten op bijvoorbeeld een onderstam van een soort dat het in jouw bodem goed zal doen, bereik je de beste resultaten.
Je hebt met enten ook controle over de grootte en groeisnelheid van de boom.

Lees meer…