De Eetbare Watertuin

zondag 5 maart en zondag 16 april

workshop met Taco Blom

Eetbare vijver, moeras en/of oever in je tuin.

Water is een groot goed in een permacultuurtuin. Het kan/moet veel functies hebben. Het kan bijvoorbeeld een fantastische plek voor productie van zeer gezonde voeding zijn. In deze workshop van een hele dag en een avond enkele weken later gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden en hoe je het moet aanpakken. Heb je plek voor minimaal 6m2 voor water, maar een groter stuk biedt meer mogelijkheden, dan kan je ermee beginnen.

We behandelen het ontwerp, de aanleg, substraat voor de bodem, beplanting, gezondheidsaspecten, zuiverende werking, beheer en onderhoud.

Eetbare waterplanten zullen waarschijnlijk een vast en belangrijk onderdeel worden van ons dieet. Veel van de planten hebben een hoger gehalte aan eiwitten dan landplanten en die zijn dan ook nog eens makkelijker opneembaar voor ons dan dierlijke eiwitten.
Eetbare waterplanten kunnen zeker in deze tijd waarin wereldwijd voedselproductie door uitgeputte bodems en klimaatinvloeden onder druk staat ons behoeden voor voedselschaarste en gebrek aan kwaliteit.
Water geeft ons dus wellicht nieuwe kansen en naast voedsel kunnen we ook bijvoorbeeld grondstoffen en energie in en bij water produceren.
Een bijkomend voordeel is dat we ons water zuiveren van het teveel aan nutriënten uit ons oppervlakte water.

Lees meer…